Tygodniowe menu na II śniadanie
TYGODNIOWE MENU
NA II ŚNIADANIE
Poniedziałek
Grahamka z kolorowym twarożkiem.
Składniki: 1 kajzerka wieloziarnista, 3 łyżki twarożku półtłustego, 1 mały pomidor, 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 żółte pomidorki koktajlowe, szklanka soku pomarańczowego, jabłko, garść orzechów włoskich.
Przygotowanie: Do twarożku dodajemy drobno pokrojonego pomidora, koncentrat i mieszamy. Smarujemy powstałą pastą obie części przekrojonej na pół grahamki. Na jedną z nich nakładamy przekrojone na pół żółte pomidorki koktajlowe i przykrywamy drugą częścią bułki.
Wtorek
Muffinki z orzechami ( 12 porcji)
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki zwykłych płatków owsianych, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru trzcinowego, 2 jajka, szklanka maślanki, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów.
Przygotowanie: Siekamy orzechy i płatki owsiane. Przygotowujemy sobie dwie miski. W jednej mieszamy składniki suche a w drugiej mokre. Łączymy obie masy mieszając je ze sobą. Ciasto przelewamy do foremek i pieczemy ok. 20 minut w 180C.
Środa
Koktajl truskawkowy
Składniki: 300ml mleka 2%, 2 garście truskawek, 3 łyżki zwykłych płatków owsianych, łyżeczka miodu.
Przygotowanie: Płatki owsiane zalewamy mlekiem i gotujemy chwilę aby zmiękły. Truskawki(1 garść) miksujemy z miodem na płynny syrop. Do ugotowanych i przestudzonych płatków dodajemy pozostałą garść truskawek. Miksujemy. Przekładamy do szklanki. Dodajemy syrop.
Czwartek
Kanapka warzywna
Składniki: 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, 2 łyżki serka śmietankowego, 6 plasterków ogórka, łyżeczka oliwy z oliwek, 1 pomidor pokrojony w plasterki, 1 liść sałaty.
Przygotowanie: Na każdej kromce rozsmarować 1 łyżkę serka. Na jednej kromce ułożyć plasterki ogórka i skropić oliwą z oliwek. Położyć plasterki pomidora i liść sałaty. Złożyć kanapkę.
Piątek
Sałatka z kapusty pekińskiej i sera feta
Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej, 1 ogórek, 5 rzodkiewek, 150-200g sera feta, garść prażonych nasion słonecznika, 3 łyżki oliwy z oliwek, ew. przyprawa do sałatek, zioła prowansalskie.
Przygotowanie: Kapustę pokroić w paski, ogórek obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewkę pokroić w paski. Pokrojone warzywa wrzucić do miski, polać oliwą z oliwek, przyprawić i wymieszać. Na wierzch wyłożyć pokrojony w kostkę ser feta i posypać słonecznikiem.
Poniedziałek
Zdrowa kanapka z kiełkami rzodkiewki
Składniki: kanapka pieczywa pełnoziarnistego, 2 plasterki sałaty lodowej, jeden plasterek szynki oraz kiełki rzodkiewki
Wtorek
Jabłka pieczone (4 Porcje)
Składniki: 4 jabłka, cynamon, miód i imbir
Przygotowanie: Wydrążyć 4 jabłka z gniazd nasiennych, ale nie na wylot żeby farsz nie wypłynął na blaszkę. Do jabłka wlać 2 łyżki miodu, wsypać 1 łyżkę cynamonu i imbiru. Następnie włożyć do piekarnika na 10 minut.
Środa
Ciastka osiane
Składniki: 1/2 szklanki wody, 100g płatek owsianych, rodzynki i orzechy włoskie pokruszone
Przygotowanie: Zalać płatki gorącą wodą i poczekać aż nasiąkną. Dodać rodzynki i orzechy, następnie wymieszać. Formujemy małe placuszki i kładziemy na blasze posmarowana olejem. Włożyć do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Czwartek
Jogurt z owocami
Składniki: 1 jogurt naturalny, trochę truskawek(ilość zależy od gustu), 2 pokrojone w kostkę kiwi
Przygotowanie: Wszystko wymieszać
Piątek
Sałatka warzywna z tuńczykiem
Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka zielonego groszku, 1 puszka czerwonej fasoli, słoik oliwek czarnych i suszona bazylia.
Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki w misce i sałatka jest gotowa :)