Tygodniowe menu na II śniadanie - Marzec
Drodzy uczniowie, zachęcamy do zapoznania się i przygotowywania zdrowych przekąsek na II śniadanie wg propozycji zamieszczonych na stronie internetowej szkoły. Tygodniowe menu jest autorstwem uczennic z klas pierwszych opracowanych w ramach projektu edukacji zdrowotnej. Stawiajcie pierwsze kroki na drodze zdrowego odżywiania, smakujcie i niech Wam wyjdzie na zdrowie!
Poniedziałek
Kanapka z wędliną.
Przygotowanie:
Chleb żytni lub razowy pokrój na kanapki , grubości około pięćdziesięciu milimetrów. Posmaruj obie kanapki cienka warstwą masła. Nałóż dwa plasterki szynki z piersi kurczaka lub indyka do tego według upodobań dołóż plastry pomidora, papryki, ogórka lub ulubione kiełki. Smaczny uzupełnieniem będą 2-3 mandarynki i sok pomidorowy.
Wtorek
Naleśniki.
Przygotowanie:
Dzień wcześniej upiecz kilka naleśników . Przepis: ćwierć litra mleka dwie łyżki mąki pszennej typu 650 trzy łyżki mąki pszennej z pełnego przemiału typu 2000, dwa jajka, łyżka oleju. Zmiksuj na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na rozgrzanej patelni usmaż cienkie placki. Placek posmaruj twarożkiem śmietankowym nałóż plaster żółtego pikantnego sera, 2 liście sałaty, kilka słupków papryki, rzodkiewki lub ogórka. Posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem, koperkiem i pietruszką naciową. Dodaj sól i pieprz do smaku. Naleśniki zwiń w rulon zawijając końcówki do środka. Dobrym dodatkiem jest sok np.: pomarańczowy.
Środa
Sałatka makaronowa z tuńczykiem.
Składniki:
Makaron pół paczki 250gramowej,
tuńczyk w oleju,
ostra lub słodka papryka,
ogórek kiszony,
czerwona cebula,
oliwki,
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu, dodaj tuńczyka z olejem, oliwki, pokrojoną w kostkę paprykę, ogórka i cebulę. Sól, pieprz do smaku. Jako dodatek owoc np.: gruszka lub jabłko.
Czwartek
Sałatka ryżowa z serem żółtym.
Składniki:
ryż biały lub ciemny według upodobań
ser żółty starty na tarce o grubych oczkach,
ogórek kiszony pokrojony w kostkę,
kukurydza z puszki,
por pokrojony w kostkę ,
jogurt,
sól, pieprz, ulubione zioła.
Przygotowanie:
Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Do wystudzonego ryżu dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Smacznym uzupełnieniem może być dowolny owoc lub sok.
Piątek
Muffiny z musli.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki,
1/4 szklanki mleka,
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
4 łyżki oleju,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g mieszanki bakalii, orzechów i płatków owsianych,
100 g gorzkiej czekolady
Przygotowania:
Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia i cukier. W małej misce połącz jajka, mleko i olej, używając trzepaczki. Dodaj musli i pokruszoną czekoladę, dokładnie wymieszaj. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj. --Przełóż łyżeczką do formy na muffinki, każdą foremkę wypełnij do 2/3 wysokości. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200C i piecz przez 15-20 minut, aż będę złotobrązowe. Dobrym uzupełnieniem będzie warzywo np: papryka lub seler naciowy i sok owocowy.
Poniedziałek
Chleb żytni lub razowy + ugotowane na twardo jajko + rzodkiewka i kiełki,
banan.
Wtorek
Bułka razowa + twarożek z warzywami,
winogrona.
Środa
Makaron pełnoziarnisty z pesto i oliwkami.
Czwartek
Jajecznica ze szpinakiem.
Składniki: dwie garści szpinaku, 2 jajka, 100g sera feta, 1 łyżeczka oleju.
Piątek
Owsianka z suszoną żurawiną.
Składniki: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej, 1/2 szklanki żurawiny, 6 łyżeczek płatków owsianych.